Sådan undgår du løbeskader


4. marts 2021 Tilbage

De fleste løbere bliver skadet på et eller andet tidspunkt, og i mange tilfælde kunne det faktisk være undgået. Vi kigger lidt på akutte skader og overbelastningsskader, og hvordan du kan undgår dem, samt hvordan du kan gribe det an, hvis skaden er sket.

Næsten alle som løber, vil på et eller andet tidspunkt blive ramt af en skade. Det skyldes blandt andet, at løbetræning belaster benene ret hårdt, og de er derfor mere udsatte for skader. Der er to slags skader; de akutte skader og overbelastningsskader.

Akutte skader

Akutte skader opstår pludseligt og ofte som et slag, smæld, fiberskade, forstuvning eller lignende. Det kan f.eks. skyldes, at man laver en forkert bevægelse, vrider om på foden eller ikke varmer ordentligt op. Skaden opstår, når et væv eller struktur bliver belastet tæt på eller over dets brudgrænse.

Minimer risikoen for akutte skader:
- Varm ordentligt op inden træning
- Vær’ påpasselig på ujævnt terræn
- Undgå løb hvis du er så udmattet, at du ikke føler, at du kan løbe teknisk korrekt.

Dette kan du gøre, hvis du har fået en akut skade (RICEM-princippet):
- (Rest) Hvile og ro.
- (Ice) Nedkøling af skaden som forhindrer hævelse og smerter.
- (Compression) Kompression for at forebygge hævelse.
- (Elevation) Elever det skadet område for at forebygge hævelse og lindre smerten.
- (Motion) Bevæg dig når du føler det skadet område kan tåle at blive mobiliseret.

Overbelastningsskader 

Overbelastningsskader opstår, når man belaster kroppen for hårdt over en længere periode; eksempelvis for mange kilometers løb. Hvor grænsen går, det er individuelt og afhænger af, hvor meget man er vant til at træne. Det er også ofte lidt mere komplekst end blot at “træne for meget”. Man ser ofte sportsfolk som på trods af længere pause bliver ramt af den samme skade igen og igen. 

Minimer risikoen for overbelastningsskader:
- Lyt til din krop. Det skal ikke forstås således, at lidt naturlig ømhed efter en træning, betyder at du er ved at få en overbelastningsskade, men hvis du føler usædvanlig smerte i dine muskler og/eller led, som ikke stemmer overens med din træning, er det et faresignal.  
- Styrketræning. Ved at styrketræne bliver dine muskler og led stærkere, hvilket er med til at mindske risikoen for skader.

Dette kan du gøre, hvis du har fået en overbelastningsskade:
- Alternativ træning hvis skaden tillader det.
- Træne mindre eller holde pause. Selvom det er kedeligt, kan det være den eneste udvej. Det er bedre at holde en lille pause i begyndelsen, end det er at træne videre og dermed forværre skaden, hvilket i sidste ende kan få meget større konsekvenser.

Få en ekspert til at se på det, hvis ikke skaden forsvinder

Selvom du følger disse råd, er det ikke ens betydning med, at du er immun for skader. Man kan være uheldig, og alle kroppe reagerer forskelligt på træning. Det er aldrig nemt selv at diagnosticerer en skade, men man kan ofte hurtigt mærke, om det er alvorligt eller ej. Ved alvorlige skader er det selvfølgeligt vigtigt, at man hurtigt får den rette hjælp og vejledning ved enten en fysioterapeut eller i værste fald på sygehuset. Det kan også være, at man efter længere pause fortsat er plaget af en skade, og her kan det også være en god idé, at få en fysioterapeut eller kiropraktor til at se på det.

Døjer du med en skade, som du gerne vil have nogle gode råd til? Skriv i kommentarfeltet nedenunder.

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.