DAF og SDUs Løberseminar

Information og tilmelding

Søndag
10. november 2013

Foredragsoversigt

Spis dig til toppræstationer (foredrag 1)

Hvorfor er antiinflammatorisk kost vigtig for dig, som træner?
Hvorfor skal du undlade at carboloade hele ugen op til et løb?    
Bananer, energidrik og geler – hvad virker for hvem og hvornår?    
Hvad er den optimale væskestrategi under træning og konkurrence?

Det – og meget mere - giver vores foredrag svar på, når Martin Kreutzer på underholdende vis formidler konkrete redskaber til at skabe den nødvendige forandring. Indlægget vil med garanti ændre dit syn på kostens indflydelse på din træning og det daglige velbefindende. Med afsæt i hverdagens udfordringer formidles der på underholdende vis konkrete redskaber til at rykke grænserne for din ydeevne.

Ernæringseksperten Martin Kreutzer, hører til landets mest eftertragtede foredragsholdere, når det gælder præstationsfremmende ernæring. Både i rollen som foredragsholder og som personlig ernæringsvejleder kobler han som ’gammel rotte' i gamet sin store viden fra den naturvidenskabelige forskningsverden med sine erfaringer fra den succesfulde vejledning af hundredevis af løbere.

Bag om løbeteknik - biomekanik og metoder (foredrag 2A)

Løbeteknik er oppe i tiden. Overalt i løbeverdenen diskuteres livligt hvad den rette løbeteknik er, og i givet fald hvordan, den trænes. Målinger viser tydeligt, at imens nogle løbere bevæger sig meget økonomisk, ”spilder” andre en masse energi i forsøget på at bevæge sig hurtigere fremad eller bliver ofte skadet. I dette foredrag giver idrætsfysiolog Thomas Cortebeeck fra Videnform.dk sit bud på hvordan din løbestil kan optimeres vi simple, biomekaniske principper. Hvilke faktorer er væsentlige og trænérbare og hvilke kan det ikke betale sig at bruge tid på at forsøge at ændre?

Thomas Cortebeeck har i årevis beskæftiget sig med løbeteknik, er selv en af Danmarks bedste 400 meter-løbere og træner for en række af landets allerbedste atletikudøvere, bl.a. en del af trænerteamet bag 400 m-hækkeløberen, Sara Slott Petersen. 

Da vi af erfaring ved at løbeteknik er et emne der sætter sindene i kog og som mange har en mening om, er der sat tid af til debat efter oplægget.

Løbeteknik i praksis (foredrag 3A)

I forlængelse af sit teoretiske indlæg, giver Thomas Cortebeeck sit bud på praktiske øvelser, der forbedrer din løbeteknik både generelt og i forhold til de mest fremherskende løbetekniske ”fejl”. Denne session kan udmærket følges uden at have deltaget i det teoretiske oplæg, men det er klart det vil give en dybere forståelse og sætte øvelserne i perspektiv først at have deltaget i den teoretiske session.  Mød omklædt til udendørs træning. 

NB: Medbring gerne videokamera/mobiltelefon til denne session, da I bl.a. skal arbejde med noget kort videoanalyse i mindre grupper.

Kulhydratoptimering og præstationsfremmende medikamenter for den seriøse løber (foredrag 2B)

Idrætsfysiolog ved SDU, Niels Ørtenblad, giver I dette foredrag en introduktion til den nyeste viden om kulhydrater i relation til løbetræning. Hvornår, hvor mange og hvilke kulhydrater skal indtages for at give dig størst effekt i forbindelse med træning og konkurrence? Mange steder tales om betydningen af at træne uden kulhydrat og det diskuteres heftigt i kredsene omkring udholdenhedsidrætterne. Kom og hør hvad der er fup og hvad der er fakta. Niels Ørtenblad vil desuden runde betydningen af forskellige lovlige præstationsfremmende midler i forhold til løb, bl.a. koffein.

Fra væddeløb og fodsport til motionsløb – om motionsløbets historie (foredrag 2C)

Professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet, Jørn Hansen, vil i dette foredrag tage tilhørerne på en spændende rejse gennem motionsløbets historie; I starten af 60’erne var der ingen midaldrende mænd eller kvinder, der løb rundt i gaderne. Dengang var det ikke almindeligt at motionere i det offentlige rum, og hvis man var en af de få, der gjorde det, blev man betragtet som tosset eller nærmest nedbrydende. Den moderne atletik startede som fodsport i form af kapløb og væddeløb og holdt sit indtog på idrættens atletikstadion. Fra 1970’erne begyndte løbere at indtage byens rum, og de store by-maratons voksede frem og lagde kimen til de mange motionsløb, vi kender i dag, fx i form af DHL-stafetterne og et større antal kvindeløb.  Ud over den historiske udvikling, vil foredraget beskæftige sig med, hvorledes vi kulturelt kan forstå denne ændring og diskutere, om det udelukkende er udtryk for et sundhedsbud, der siger: løb for livet!

Præsentation af SDUs nye atletikanlæg (foredrag 2D og 5D)

Idrætsforsker og indehaver af Motion-online.dk Morten Zacho, vil i løbet af 45 min. give dig en spændende introduktion til SDUs nye, offentlige atletikanlæg. SDUs atletikstadion er et af de mest moderne og nytænkende idrætsfaciliteter i Danmark og Morten har været med hele vejen i udviklingen af anlægget. Kom og bliv inspireret – afprøv de nye spændende muligheder på et stadion med bl.a. bakker, diode-pacer (”hare”) og centrifugalløbeskåle. Seancen indeholder både en præsentation af anlægget og muligheder for at afprøve træningsfaciliterne i praksis på et plan hvor alle kan være med. Mød omklædt til udendørs træning.

Præsentation af SDUs nye fitnesscenter (foredrag 3D og 6D)

Som om det ikke var nok, har SDU ud over et splinternyt atletikanlæg også fået helt nye fitnessfaciliteter. Oplev nogle af de mest spændende styrke- og fitnessfaciliteter der kan købes for penge, og få et kik ind i hvad fremtiden bringer af træningsmuligheder også i mere almindelige træningslokaler og fitnesscentre. Her er nyudvklede maskiner til genoptræning, tung og hård styrketræning og et løbebånd du næppe har set mage.

Seancen anføres af idrætsforsker Morten Zacho, og du vil både få mulighed for at høre om og forstå baggrunden for udviklingen af nutidens og fremtidens maskinpark.

Præsentationen vil give dig brugbare træningstips og selvfølgelig bliver der mulighed for at afprøve det spændende udstyr på egen krop. Mød omklædt og i sko til indendørs brug.

Screening af løbere – inden skaden opstår (foredrag 3B)

I dette spændende foredrag fortæller fysioterapeut og Osteopat D.O. Eivind Møller om hvordan han ser på en løber i forhold til skadesrisici. Kan du komme en skade i forkøbet ved at være opmærksom, og i givet fald på hvad?

Hvad enten du er træner eller aktiv, er dette foredrag spændende og giver dig konkret viden og værktøjer om hvilke kropslige ubalancer der erfaringsmæssigt kan give skader, og hvilke tests du selv kan lave for at afgøre, om der er noget du bør arbejde med.
Eivind Møller er stifter og medejer af Klinik, uddannet fysioterapeut og Osteopat D.O. og har mere end 15 års erfaring med behandling af sportsfolk på alle niveauer.
Eivind er medforfatter til løbebogen ”Løb langt” fra 2012 og er til daglig, sammen med Klinik, ansvarlig for bl.a. behandlingen af Spartas eliteudøvere og FCKs fodboldakademi. Han er personlig behandler for flere af Danmarks bedste langdistanceløbere, bl.a. Henrik Them, Lars Budolfsen og Anna Holm. Hans tilgang til behandling er årsagsøgende og tager udgangspunkt i kroppens funktionalitet og biomekanik og søger derigennem at finde årsagen til skaders opståen i kroppen frem for naiv symptombehandling.

Bliv knivskarp til VM Halvmaraton (foredrag 3C)

DAFs motionskonsulent og tidligere elitetræner Thomas Nolan giver I dette foredrag en række tips til hvordan du optimerer træningen mod halvmaraton. Dansk Atletik Forbund afholder VM Halvmaraton til foråret, og her, knap 5 måneder før eventen løber af stablen, er det ved at være tid til at målrette træningen. Foredraget henvender sig til den almene motionsløber der løber 2-4 gange om ugen og undervejs får du tips om alt fra korte intervaller til lange rolige løbeture, formtopning, hvordan du disponerer dit løb og hvordan du kommer videre, hvis du er gået i stå og ikke rigtig synes du bliver bedre.

World Run 2 (foredrag 4)

World Run 2 er fortællingen om Jesper Kenn Olsens 2. omgang i løb omkring jorden.

Få fortællingen om de 37.000 km fra Nordkapp i Skandinavien til Cape Town i Sydafrika og fra Punta Arenas i Sydamerika til New Foundland i Nordamerika. I billeder, videoklip og anekdoter fortæller Jesper om den måde verden opleves fra en løbers perspektiv. I dette foredrag er fokus på kultur- og naturoplevelserne, motivationsteknikker når man står overfor 'umulige opgaver' samt hvordan en motionsløber ender som elite ultraløber og worldrunner.

Jesper er 42 år og uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet. Han har været professionel ultraløber siden 2005. Jespers nye bog, om World Run II, forventes udgivet samtidig med Løberseminaret.

Jesper har opnået rigtig god tider på mange distancer. Hans personlige bedstenoteringer er 31.29 min. på 10 km, 2:27 timer på maraton, 6.58 timer på 100 km, 780 km i 6-dagesløb og så har han han brugt 4 år på at tilbagelægge de 37.000 km omkring jorden.

Højintens træning for løbere (foredrag 5A)

I dette foredrag forklarer cand. scient. i humanfysiologi ,Tanja Ravnholt, baggrunden for effekterne af højintens løbe- og styrketræning. Du har muligvis via dagspressen og magasiner hørt om 10-20-30-træning og lignende træningsformer eller måske prøvet dem i praksis. Men hvorfor og hvordan udfører man træningen bedst muligt og hvor meget skal der til? Tanja er selv en yderst habil 400 meter-løber og har netop afsluttet sit speciale inden for emnet højintens træning med et nyt og anderledes studie med fokus på forbedring af 10.000 m-præstationen hos veltrænede løbere. Hun giver i dette foredrag en levende og letforståelig introduktion til dette spændende træningsområde.

Højintensiv træning for løbere i praksis (foredrag 6A)

Efter Tanja Ravnholts foredrag om teorien bag højintensiv træning for løbere, får du i denne session mulighed for at afprøve de højintense træningsformer i praksis. Denne session kan man udmærket følge uden at have deltaget i den teoretiske del, men det er klart, at det vil give en dybere forståelse, og sætte træningen i perspektiv, først at have deltaget i den teoretiske session. Alle kan deltage uanset niveau og der bliver rig mulighed for at få fyret den af løbemæssigt! Mød omklædt til udendørs træning.

Funktionel styrketræning for løbere - uden brug af redskader (foredrag 5B)

I dette foredrag vil idrætsfysiolog Thomas Cortebeeck fra Videnform.dk give dig inspiration til hvordan du som mellem- og langdistanceløber kan lave særdeles effektiv styrketræning udelukkende med brug af din egen kropsvægt og/eller med ”makkermodstand”. Der vil blandt andet blive præsenteret øvelser, som aktivt anvendes af elitesportsudøvere i Danmark og udlandet. 

Thomas er endvidere varm fortaler for dynamiske core-stability-øvelser, og der bydes i løbet af de 45 min. sessionen varer bl.a. på nye sjove, spændende og ikke mindst effektive øvelser inden for denne kategori. Træningssessionen er praktisk og alle kan være med. Mød omklædt til indendørs træning.

Kenyas løbere (foredrag 5C)

Den danske idrætsfysiolog Henrik Larsen har i en menneskealder været dybt fascineret af det østafrikanske løbermirakel. Hvad er det der har gjort, at de østafrikanske løbere, og blandt disse en meget stor procentuel del fra en meget lille kenyansk stamme, de sidste 25 år fuldstændigt har domineret verdensranglisterne? Henrik Larsen har sammen med den verdensberømte professor Bengt Saltin studeret og udgivet videnskabelige artikler om fænomenet, og resultaterne har sat sindene i kog i mange steder.

I dette foredrag kombineres den hårde fysiologi og studier af de afrikanske løbere med Henriks lune nordjyske sindelag og sans for undeholdende historier og anekdoter fra tiden som landstræner i dansk langdistanceløbs guldalder og jagten på hemmeligheden bag kenyanernes succes.

Henrik er den mest succesfulde danske løbertræner gennem tiderne, og har bl.a. været personlig træner for Henrik Jørgensen, Flemming Jensen, Jan Ikov, Dennis Jensen, Mogens Guldberg, Nina Christensen, Peder Troldborg, Thomas Sørensen og mange, mange andre.

Motivation og mentaltræning for løbere (foredrag 6B)

Kom og hør Team Danmarks sportspsykologiske konsulent og adjunkt ved Syddansk Universitet Kristoffer Henriksens råd til, hvordan du kan booste din motivation udvikle dine mentale færdigheder. Mental udvikling er ikke kun for eliten. De fleste har noget at vinde ved fx at træne evnen til at være i nuet, holde fokus på opgaven og være sig sine grundlæggende værdier bevidst. Det vil gøre underværker når du skal presse dig i intervaltræningen, komme igen efter modgang, holde koncentrationen sidst i en hård konkurrence eller planlægge en sæson der fungerer både for sporten og privatlivet. 

Trænere kan bruge oplægget både ift deres løbere, men i lige så høj grad ift deres egen performance som træner. 

Kristoffer Henriksen er selv tidligere konkurrencesvømmer og har desuden både løbet maratons og gennemført en Ironman.

Dansk Atletik Forbund nu og i fremtiden (foredrag 6C)

I denne session vil et lille team af Dansk Atletik Forbunds konsulenter redegøre for hvad der sker i DAF lige pt. Vi vil fortælle om alle medlemsfordelene, give en update omkring VM Halvmaraton, fortælle om vores GoRun!- og skole/gymnasiecross-satsninger samt involvere tilhørerne i hvilke andre spændende projekter vi har i støbeskeen og hvilke politiske retningslinjer vi arbejder efter. 

Denne session er både for klubmedlemmer fra DAF-klubber og for de, der overvejer at blive medlem. Der vil blive lejlighed for at komme til orde med både ris og ros og forslag til hvordan DAF i endnu højere grad kan blive et forbund for dig og din klub og vi håber også på input til, hvordan vi gør MotionDANMARK.dk endnu bedre.

 Event information
10. november 2013
Odense

Danmark
Tilmelding er lukket