Aarhus 21.0975 Challenge

Aarhus 21.0975 Challenge

Resultater

Charlotte Andersen


Fremskridt
Total (100,31%)

21,16 km

Løb

 
21,16 km


 
 
 


Challenges!
 
Start - Stadion Allé // Aarhus Stadion
Stadion Allé blev anlagt i perioden 1919-23 og navngivet i 1920. Navnet angiver alléens funktion, nemlig at føre til Aarhus Stadion. Alléen er anlagt som en retlinet allé - en akse mellem to monumentale, nyklassicistiske bygninger, nemlig Sankt Lukas Kirke og Aarhus Stadion.

Opgaven med at bygge Aarhus Stadion blev lagt i hænderne på ingeniør T. Engquist og arkitekt Axel Høegh-Hansen. I 1920 var Kong Christian X og Dronning Alexandrine på plads til indvielsen af idrætsparken, som bestod af en lille træterrasse og plads til 6000 stående tilskuere.

Med tiden blev Aarhus Idrætspark utidssvarende, og derfor lagde man i 1971 Nordeuropas første løbebane med kunststof på alle seks baner.

Projektet 'Kongelunden' er netop sat i gang -og hvem ved, måske ændre Stadion Allé navn til Kongelundens Allé? Du kan læse mere om Kongelunden her!

Bonus info: Vidste du at den gamle Marselisborg Hal er blevet top-renoveret, og at byens atletikklub Aarhus 1900 Atletik og Løb holder til her. Efter renoveringen skiftede hallen navn til 'Aarhus Atletik- og Løbeakademi'. Kig forbi på din løbetur…!
 
Tivoli Friheden / 2 km.
Hvor stammer navnet fra? Navnet 'Friheden' anvendtes fra 1880'erne og frem til 1924 for den nordligste del af Marselisborgskovene. Herskabet på Marselisborggård, som ejede skoven, gav i slutningen af 1800-tallet adgang til denne i sommerhalvåret. Når man om søndagen tog fra den trange købstad ud til skoven, var det friheden, man befandt sig i. Heraf muligvis navnet?

I dag er Tivoli Friheden en top moderne forlystelsespark med masser af sjov for både børn og voksne - Helt sikkert et besøg værd.
 
Aarhus Rådhus / 4 km
Det første rådhus i Aarhus, blev opført i midten af det 15. århundrede og lå på Store Torv foran Aarhus Domkirkes tårn. Det blev nedrevet i 1859.

Nutidens rådhus blev bygget i perioden fra 1938-41. Indvielsen fandt sted året for byens 500 års jubilæum som købstad.

I 1937 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence, og de ønsker man havde til det nye rådhus, og som de deltagende arkitekter skulle forsøge at indfri var, at det skulle 'udformes som en udpræget administrationsbygning, en arbejdsbygning uden noget tilstræbt pompøst og uden en forloren 'rådhusstil''.

Arkitekterne Arne Jacobsen & Erik Møller vandt opgaven. Arkitekterne og Aarhus Kommune var dog langt fra enige i udformningen og udtrykket i det kommende rådhus. Bl.a. havde de to arkitekter tegnet et rådhus uden et tårn, så de måtte tilbage til tegnestuen for at lave en ny løsning, som kom til at indeholde et 60 meter højt tårn.

Aarhus Rådhus har vildt mange detaljer, og kommer man forbi det, må man ikke snyde sig selv for at kigge ind, eller springe på en af de planlagte rundvisninger -og en tur i tårnet.

Bonus info: Rådhuset er bygget ovenpå den gamle kirkegård, og der står stadig en del gamle gravsten i rådhusparken.

Link til rundvisning!
 
AroS / 4.5 km
20.700 m2 og 10 etager - ARoS er et af Nordeuropas største kunstmuseer.

Den nuværende museumsbygning blev indviet den 7. april 2004. Navnet ARoS er en sammenblanding af latin ars (kunst) og gammeldansk Aros (Aarhus). Schmidt Hammer Lassen Architects har tegnet den kubiske bygning, der måler 52 x 52 meter og har en højde på ca. 50 meter. Inden den centrale placering midt i Aarhus blev valgt, var det på tale at placere det nye museum i Botanisk Have eller helt ude ved Vilhelmsborg.

I maj 2011 blev Olafur Eliassons værk Your rainbow panorama indviet. Værket består af en cirkel på 52 meter i diameter, der på tynde søjler svæver 3,5 meter over bygningens tagflade. Farvet glas beklæder den hele vejen rundt, og det er muligt at gå inde i cirklen med udsigt over Aarhus, absolut et besøg værd.

The Next Level - en ny udvidelse som omfatter et underjordisk museum er måske næste udvidelse.
 
LØBEREN / 4.8 km
Du er knap nok kommet ud af AroS inden du løber forbi byens førende løbebutik. Mangler du nyt løbetøj, skal du bare stikke hovedet ind, så står LØBERENS eksperter klar til at hjælpe dig. Fremviser du din kvittering for din deltagelse i 21.0975 Challenge, eller dit startnummer, så får du 20 % i rabat på ikke nedsatte varer.

Bonus info: Alle ansatte er erfarende løbere, og du kan spørge dem om alt vedr. løb. Du finder LØBEREN i Vester Allé, og i flere andre danske byer.
 
Den Gamle By / 5.5 km
Gå tilbage i tiden og start turen i din egen eller dine forældres tid i en bydel med gader, lejligheder, butikker, baggårde og værksteder fra 1970'erne. Her i 70'er-kvarteret kan du blandt andet kigge ind til radio- og tv-forretningen Pouls Radio, minimarkedet, gynækologen, børnehaven og frisøren. I lejlighederne bor forskellige mennesker som en kernefamilie, et kollektiv og en blind mand. I baggården står en folkevogn og VVS-mandens Citroën – og kig også ind i knallertværkstedet og spejderlokalet eller i den historiske Jazz bar Bent J, der ligger for enden af Havnegade, og hvor der også af og til er levende musik på scenen.

Museets historie går tilbage til Landsudstillingen i Aarhus i 1909. Landsudstillingens historiske afdeling havde til huse i 'Den gamle Borgmestergaard', der i 1914 blev flyttet til et hjørne af Botanisk Have som første bygning i Den gamle By.

Bonus info: Den Gamle By er en tidsrejse for hele familien, og tiden flyver afsted. Har man tid til det, så brug lidt tid i Botanisk have som omkranser Den Gamle By. At smide sig i græsset efter en god løbetur, er dejligt….
 
Frederiks Allé / 7 km
Ved Frederiks Allés udspring ved Frederiksgade lå indtil 1857 en af byens syv byporte. Oprindeligt hed denne byport Brobjerg Port, men blev i 1824 omdøbt til Frederiksport.

Motionsløbet Royal Run, og fejringen af HKH Kronprinsrens 50 års fødselsdag, blev i 2018 holdt på Frederiks Allé. Mere end 12.000 løbere startede og løb i mål på Frederiks Allé - det var en rigtig løbe-fest.
 
Aarhus Universitet / 8 km
Aarhus Universitet er Danmarks næststørste universitet målt på studenterbestand og det næstældste. Aarhus Universitet er oprettet i 1928 som et privat initiativ under navnet Universitetsundervisningen i Jylland. Ved indvielsen den 11. september 1928 startede 78 studerende. I dag tæller universitet omkring 42.000. studerende.

Under krigen havde Gestapo sit jyske hovedkvarter på universitetet, nærmere betegnet i Kollegierne IV og V ved Langelandsgade. Efter anmodning fra modstandsbevægelsen gennemførte Royal Air Force et angreb den 31. oktober 1944. Ved angrebet blev hovedbygningen svært beskadiget, og de to kollegiebygninger blev helt ødelagt. Arkitekten C.F. Møller blev begravet under ruinerne af hovedbygningen, men blev efter nogle timer hjulpet ud og slap uden mén.

Universitetets bygninger er anerkendt for deres arkitektoniske kvalitet, bl.a. ved optagelse i Kulturministeriets kanon i 2006 som et af de tolv mest betydningsfulde arkitektoniske værker i Danmarks kulturhistorie.

Aarhus Universitet har velfortjent hentet masser af priser og hæder, dog gik det galt i 2019. Her blev der set stort på god forskningsskik - Prøv at google “Oksekødsskandalen”.
 
Aarhus Ø / 10 km
Aarhus Ø er et byområde under udvikling i Aarhus C, der bygges på den tidligere containerhavn i den nordlige del af havnen. Tidligere har området været kendt under navnet “De bynære havnearealer”. Aarhus Ø kommer efter planen til at rumme boliger til 10-12.000 personer og ca. 10.000 arbejdspladser fordelt på i alt 800.000 etagekvadratmeter.

Med sine 142 meter bliver Lighthouse Aarhus’ højeste bygning, og med ikke mindre end 66.000 m2 bolig og erhverv. Lighthouse kommer til at ligge på den yderst del af Aarhus Ø, men de første beboer må vente nogle år endnu inden de kan flytte ind.

Kommer man til Aarhus Ø på en varm sommerdag, må man ikke snyde sig selv for en svømmetur i havnebadet - her kan der også købes alt godt til ganen….! Ligesom en gåtur ved Sejlsportscentret, hvor det altid summer af aktivitet, og måske får man en OL deltager at se på vandet eller ved centret.
 
Dokk1 / 13 km
100 x 100 meter er præcis hvad den ikoniske bygning måler -og man kan faktisk løbe hele vejen rundt, og er det ikke nok motion kan man tage trapperne op til indgangen. Indgang til 60.000 m2, som blandt indeholder et fantastisk bibliotek hvor man kan bruge masser af timer.

Navnet Dokk1 blev udvalgt som vinder i en åben navnekonkurrence i 2012, og har en klar reference til placeringen ved havnemolen. Et-tallet er bl.a. valgt for at gøre navnet unikt og synligt, også i en international sammenhæng.

Huset omfatter Europas største automatiske p-anlæg med 1000 underjordiske parkeringspladser. Ved indgangen til p-området, skal man huske at tage et kig op i loftet. Her kan man se byen der vender på hovedet - Værket hedder Magic Mushrooms og er bygget i aluminium.
 
Den uendelige Bro / 18 km
Den Uendelige Bro er en cirkelrund badebro og et kunstværk, som strækker sig ud i Aarhus Bugten fra Ballehage Strand nedenfor Varna Palæet et par kilometer syd for Aarhus centrum.

Broen, der er designet af arkitekt Niels Povlsgaard og Johan Gjødes, blev oprindeligt opstillet i forbindelse ARoS-udstillingen Sculpture By The Sea 2015, hvor den opnåede stor popularitet. Det var fra starten meningen, at Den Uendelige Bro ligesom de andre opstillede kunstværker langs kysten kun skulle være midlertidig, men der opstod dog hurtigt et folkekrav om at få broen tilbage som en permanent installation.

Den Uendelige Bro har en diameter på 60 meter og en omkreds på 188 meter. Til at lave det 2,4 meter brede dæk hele vejen rundt er der brugt 4 km vejrbestandige lærkeplanker, og til at holde det hele oppe er der i alt banket 333 meter rør ned i havbunden.
 
SLUT Marselisborg Slot / 21 km
VELKOMMEN I MÅL !

Der findes næppe noget bedre sted at slutte sin løbetur end i parken ved Marselisborg Slot eller i Mindeparken ved siden af slottet.

Slottet blev bygget i 1899-1902 af arkitekten Hack Kampmann. Det var 'folkets bryllupsgave' til det senere kongepar, kong Christian 10. og dronning Alexandrine, der startede traditionen med at bruge det som sommerresidens.

Marselisborg Slot er en folkegave i den forstand, at projektet var finansieret af frivillige, økonomiske bidrag og anlagt på en grund foræret af Aarhus Kommune til formålet.

Den 7. juni 1902 stod boligen færdig, og den blev herefter foræret som bryllupsgave til kronprins Christian og hans brud Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin fra det danske folk. Kort tid efter overtagelsen foreslog prinsen at forpagte de 30 tønder land foran slottet ned mod bugten for ikke at få bebyggelse her, der kunne ødelægge udsigten.

Bonus info: Når Kongefamilien befinder sig på slottet er der hver dag vagt skifte kl. 12:00. Når Kongefamilien ikke er på slottet, er parken åben for offentligheden.
Deltager (#51)
Charlotte Andersen
Ukendt land
Halvmarathon Challenge
21,16 km total
21,16 km
2:02:19 (Nuværende)
Udskriv diplom