Verdens hurtigste løbesko - er den hypen værd? Nike Alphafly Next%


26 September 2020 Back

I begyndelsen af september kom den eftertragtede Nike Air Zoom Alphafly Next% igen til salg, det var dog for en meget kort stund, da næsten alle størrelser igen var udsolgt efter blot én time. Vi nåede lige akkurat at få fat på et par, og en ting er helt sikkert, skoene er ufatteligt hurtige.

Nike Alphafly Next% er en af verdens mest omdiskuterede sko, og der er meget delte meninger om, hvorvidt den burde være lovlig eller ej. Den er også bygget på samme teknologi, som den sko, Eliud Kipchoge brugte, da han satte den uofficielle verdensrekord på marathondistancen i tiden 1 time, 59 minutter og 40 sekunder, hvilket også har gjort ham til den første løber nogensinde under 2 timer. Derudfra må vi også konkludere, at skoene er hurtige, men er de hypen værd?

Første indtryk

Wow! Det er nok det første, man tænker, når man pakker skoene ud. Designet er vildt fedt, og de føles fantastiske at have i hånden. Noget andet man lægger mærke til er vægten. Selvom skoen vejer en smule mere end andre modeller så som den nye Vaporfly, så føles den utrolig let i hånden. Det skyldes formentligt, at skoene virker ret store, og 210 gram kommer derfor til at føles ekstra let. 

Nike Alphafly fitter ligesom alle andre løbesko fra Nike, altså cirka 1 nummer større end normale hverdagssko. Det kan være lidt svært at få skoene på, men når først man kommer i dem, så sidder de rigtig godt. Man mærker også hurtigt, hvor høje og bløde skoene er.

Løbeturen

Planen var at løbe et par kilometers opvarmning og derefter give den lidt gas. Under opvarmningen kunne man tydeligt mærke, at Nike Alphafly ikke er lavet til at løbe langsomt. De virkede store og klodsede, og så er de helt umulige i sving, hvilket nok skyldes højden og det bløde ZoomX-skum. Derudover larmer de meget; det lyder næsten som om, at man render rundt i træsko. Det var altså mildt sagt ikke nogen specielt behagelig opvarmning, men nu var det tid til at teste dem i deres rette element på en flad rute uden sving.

Man kunne med det samme mærke, hvordan skoene føltes helt anderledes. Carbonpladen, ZoomX-skummet og Air Zoom-lommerne gjorde deres arbejde til UG, og selvom de fortsat føltes meget bløde, og det ikke umiddelbart virkede som om, at man løb meget hurtigere end normalt, så viste løbeuret noget helt andet. De første par kilometer var med cirka 3:02 min/km pace, og så var det pludseligt 5000 m pr-territorium. Da de 5 km var overstået, og uret viste 15:36, hvilket var en forbedring på cirka 40 sekunder af min personlige rekord (dog i relativt udtrådte løbesko), var overraskelsen stor. En ny rekord havde været i kortene længe, men slet ikke med så stor en margin.

Da tempoturen var overstået, og den nu stod på et par kilometers afjog, fik vi igen den kedelige side af skoen at se. Den larmende, klodsede, ustabile og helt umlige sko i sving, den var tilbage. Nike Alphafly er altså kun gode til én ting, og det er at løbe stærkt på flad og lige vej, men det er de tilgengæld også fænomenale til!

Teknologien

Nike Air Zoom Alphafly Next% er den hurtigste sko, Nike nogensinde har produceret. Det skyldes en række nye teknologier, som de har taget i brug.

Den største og mest markante ændring er de to Zoom Air-lommer, som sidder på forfoden, og skal returnere så meget energi som muligt, når de rammer jorden.

For et par år siden introducerede Nike for første gang idéen om at indbygge en carbonplade i løbesko. Det har de haft stor succes med, og den nye Alphafly har den hidtil største og nyeste carbonplade, som er med til at give et mere eksplosivt afsæt.

De har også tilføjet endnu mere af deres meget responsive og lette ZoomX Foam, hvilket ligesom Zoom Air-lommerne er med til at returnere så meget energi som muligt.

I forbindelse med lanceringen af Nike Air Zoom Alphafly Next% har Nike nu introduceret AtomKnit. Denne nye teknologi er med til at sikre det bedste fit og formidabel åndbarhed uden at gå på kompromis med vægten.
(kilde: https://www.nike.com/dk/en/t/air-zoom-alphafly-next-racing-shoe-KQKNTf/CI9925-100)


Er det noget for dig?

Denne sko er ikke lavet til træning, hvilket man både kan se på holdbarheden (den bliver hurtigt slidt), og dens dårlige egenskaber når det kommer til sving og ujævnt underlag. Det er hovedsageligt en konkurrenceløbesko, og man skal løbe hurtigt for at få mest muligt ud af den, men der er den til gengæld også klart den bedste sko til på markedet. Noget helt andet er prisen. Den er meget dyr, du skal slippe hele 2.450 DKK, og det er, hvis du overhovedet får muligheden for at købe den, for den er udsolgt overalt. Finder du den second-hand, skal du forvente at slippe en god slat mere end nyprisen, og de går i skrivende stund for 3-4.000 DKK på eBay og andre lignende sider.
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.