Tips til træning i varmen


04 August 2021 Back

Så er vi tilbage efter sommerferien! Det har været en varm sommer. Nogle kan godt lide at træne i varme, og andre kan ikke. Vi kigger nu på nogle tips til, hvordan du bedst tackler de høje temperaturer.

Man kan selvfølgelig vælge at løbe om morgenen eller aftenen, hvor det er køligere, men det er ikke altid en mulighed, så det er derfor vigtigt, at man ved, hvordan man skal forberede sig, når man træner i høje temperaturer. 

Specielt når man træner i varme, vil kroppen bruge ekstra energi på at forsøge at holde kropstemperaturen nede på omkring de 37 grader, og selv de mindste stigning på blot 2-3 grader kan sætte en stopper for din træning. Der skal altså ikke meget til, og derfor er det vigtigt, at du forbereder dig godt og med omtanke.

Væske- og saltbalancen
På varme dage er det vigtigt, at du drikker nok væske i løbet af dagen. Væsken skal indtages i moderate mængder i løbet af dagen, så kroppen kan nå at optage det (kroppen kan maksimalt optage 1-1,2 liter væske i timen). Hvis du drikker for meget vand, lige inden du skal afsted, vil det skvulpe rundt i maven og være til ubehag - det er en god idé at drikke et godt glas vand 20-30 minutter inden løbeturen. På kortere træningsture er det ikke nødvendigt at have vand med undervejs, men hvis du løber +45-60 minutter, burde du medbringe væske.

Det er vigtigt, at du også husker at vedligeholde saltbalancen. Når du sveder, mister kroppen salt, og derfor skal man huske også at indtage salt før, efter og evt. under træningen. Dette kan være i form at salttabletter/elektrolytter. Hvis saltbalancen er i orden, vil kroppen også bedre optage væsken.

En god indikator på, om du har fået nok væske, det er dit tis. Det skal helst være klart og gennemsigtigt. Hvis det er helt gult, så har du ikke fået nok at drikke. 

Beklædning
Man skal selvfølgelig klæde sig på til vejret, og ikke tage for meget tøj på, når det er varmt. Mange tænker ikke over, at kroppen selv generer en masse varme, og denne varme har kroppen sværere ved at komme af med, hvis man har for meget tøj på. 

Undgå solbadning inden træning
Igen handler det om at holde kropstemperaturen nede. Vi kender det alle, når man har opholdt sig i solen længe, bliver man helt udmattet og slap efterfølgende, og kroppen er ikke specielt oplagt og forberedt på at løbe. Det er derfor en god idé, at løbe inden solbadning, eller som minimum lige at tage en time eller to i skyggen inden man løber.

Husk solcreme
Hvis du kan blive solbrændt på stranden, så kan du også blive solbrændt, når du løber en tur. Husk derfor solcremen, da det er træls at være solbrændt, når man træner.
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.